Ons lymfestelsel zorgt voor de afvoer van vocht, eiwitten en schadelijke stoffen, het is een belangrijk onderdeel van ons afweersysteem.
Lymfoedeem, oftewel ophoping van lymfevocht, ontstaat als het lymfesysteem vocht en eiwitten, onvoldoende afvoert. Deze stagnering van lymfevocht kan verschillende oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld een infectie, bestraling, operatief verwijderen van lymfeknopen, een gezwel of trauma. Lymfeknopen, ook wel klieren genoemd, kunnen niet weer herstellen als ze eenmaal beschadigd of verwijderd zijn. Lymfeoedeem is dus bijna altijd een chronische aandoening. Het kan op verschillende plekken in het lichaam voorkomen. Lymfoedeem is zelf niet pijnlijk, het kan wel een zwaar strak en of tintelend gevoel geven. Op langere termijn als lymfoedeem niet behandeld wordt kan het schade aan de huid geven. Oedeemtherapie kan de uitkomst bieden.
De behandeling van lymfoedeem wordt gedaan door een gespecialiseerde fysiotherapeut, de oedeemfysiotherapeut. Het eerste bezoek staat in het teken van de kennismaking en intake om o.a. de hulpvraag in kaart te brengen. Na intake en onderzoek wordt in overleg een behandelplan worden opgesteld. Voor de behandeling van oedeem zijn verschillende therapievormen toepasbaar. Hierbij valt te denken aan: manuele lymfedrainage, bandageren/compressie therapie, oefentherapie, ademhalingstherapie, huidverzorging en voorlichting.